Jämför mobilabonnemang

Det är viktigt att jämföra innan man tecknar ett abonnemang. Därför har vi skapat Sveriges bästa jämförelsesajt av mobilabonnemang. Här hittar du information om alla mobiloperatörer och deras simkort. Allt för att du ska kunna hitta det bästa för dig!

Jämför abonnemang

För att du ska komma så förmånligt undan som möjligt och dessutom få ett mobilabonnemang du blir nöjd med i längden, är det viktigt att lägga lite tid på att jämföra olika abonnemang. Idag är utbudet av abonnemang till din mobiltelefon väldigt brett och de flesta operatörer har flera alternativ att välja bland. Det gör att det kan vara lite klurigt att hitta rätt, men gör du bara ett gott förarbete så är chanserna stora att du hittar det abonnemang du behöver. Här ska du få läsa om vad som är viktiga att ta extra hänsyn till när du gör ditt val.

Välj mobilabonnemang baserat på ditt mobilanvändande

Det första som är bra att titta närmare på är hur du använder din mobiltelefon. Är du en sådan person som använder telefonen sällan så kan ett abonnemang med ett visst antal fria samtal vara att föredra då de ofta går att hitta till mycket lågt pris. Viktigt är dock att inte överskrida gränsen för samtal eftersom det då kan leda till större kostnader. Om du surfar mycket bör du leta efter ett abonnemang som erbjuder många GB surf. För familjer finns också speciella familjeabonnemang. De kan vara en stor fördel att teckna om man till exempel ringer mycket till varandra inom familjen. Det gäller kort och gott att hitta ett abonnemang som så mycket som möjligt svarar mot de behov du har som mobilanvändare. Information om de olika typerna av abonnemang hittar du på operatörernas hemsidor. Det kan också vara smart att ringa till kundtjänst hos den valda operatören för att få hjälp att hitta rätt abonnemang.

Passa på när det finns bra erbjudande

Ibland har mobiloperatörerna kampanjer som gör att du kan göra en riktigt bra affär. Det gäller därför att passa på när en operatör har en kampanj. En kampanj kan till exempel innebära att du får telefonen som tillhör abonnemanget billigare, eller att du får en lägre abonnemangskostnad under en viss tid. En del operatörer erbjuder också fler förmåner i sina abonnemang, till exempel gratis surf på sociala medier eller fritt användande av musik- eller film-streamingtjänster. Om du brukar använda dig mycket av just den typen av tjänster kan du tjäna pengar på att teckna ett sådant abonnemang.

Lätt att byta mobilabonnemang och mobiloperatör

Är du missnöjd med ditt gamla mobilabonnemang eller har du hittat ett nytt som är mycket förmånligare för dig? Då ska du inte vara rädd för att byta ut ditt gamla abonnemang. Den 1:a maj 2014 ändrades dessutom lagen om elektronisk kommunikation. Lagändringen gick ut på att ingen operatör får ha en uppsägningstid som är längre än en månad, någots som gör att ett bytet nu går enklare och snabbare än någonsin. Det är varken speciellt svårt att byta abonnemang hos din befintliga operatör eller att byta till en helt ny operatör.Om du läser vidare ska du få reda på hur du gör för att byta ut ditt gamla abonnemang.

Så går du tillväga för att byta abonnemang

Idag köper många ett abonnemang där en ny mobiltelefon ingår, det är därför lätt att tro att man är fast hos operatören tills dess att mobilen är helt avbetald. Det är dock inte helt sant. Om du verkligen vill komma loss från ditt gamla abonnemang så kan du betala av din nya telefon vid ett tillfälle. Visst kan det bli en ganska dyr affär, men om det nya abonnemanget är riktigt förmånligt kan du tjäna på det i längden. Din gamla operatör är också enligt nya regler skyldig att låsa upp din telefon om den är operatörslåst. För upplåsning kan dock en viss avgift tillkomma. Kostnaden för upplåsning hittar du i det avtal du tecknat med din gamla operatör.

Behåll ditt gamla nummer

Många är rädda för att de ska tvingas byta telefonnummer när de byter operatör. Så är dock inte fallet. Din gamla operatör är alltid skyldig att släppa ifrån sig ditt nummer. Det som kan bli ett problem är att din nya operatör inte är skyldig att ta emot det. Det brukar dock i praktiken sällan vara några svårigheter eftersom de flesta operatörer gör allt för att gå sina nya kunder till mötes. Det är oftast mycket enkelt och smidigt att flytta sitt gamla nummer. Vanligen kan du bara fylla i ditt nummer i samband med att du tecknar ditt nya abonnemang på operatörens hemsida. Det finns med andra ord ingen anledning att dras med ett abonnemang du inte är nöjd med.

Surfa snabbare med 4G abonnemang

Om du vill slippa långa laddningstider när du surfar eller ska titta på videoklipp på mobilen är ett abonnemang som erbjuder 4G att föredra. 4G står för fjärde generationens telekommunikationssystem. Det innebär att 4G är det telekommunikationssystem som dök upp efter 3G, det vill säga tredje generationens. Alla mobiloperatörer erbjuder idag abonnemang där 4G ingår, något som gör det enkelt för dig att hitta en lösning som passar dig och ditt mobilanvändande.

Fungerar 4G överallt?

Idag är 4G väl utbrett över landet vilket innebär att du kan använda dig av det på många platser. För att kunna använda dig av 4G-nätet måste din telefon vara kompatibel med det. Om du har en relativt ny telefon behöver du dock inte oroa dig eftersom de flesta telefoner idag har den funktionen. Innan du tecknar ett abonnemang är det viktigt att kontrollera hur täckningen ser ut hos den mobiloperatör du tänkt välja. Det gör du enkelt genom att gå in på operatörens hemsida och titta på täckningskartan. Genom att göra det kan du avgöra vilken operatör som har bäst täckning i ditt närområde. Hur snabbt du kan surfa är sedan också beroende på hur långt ifrån en mast du befinner dig. Du behöver inte oroa dig om det inte finns täckning för 4G där du befinner dig. Om 4G-täckning saknas börjar telefonen istället använda sig av 3G-nätet.

 

Hitta och välj mobilabonnemang med 4G

Att idag hitta ett mobilabonnemang som är anslutet till 4G-nätet är inte svårt, då de flesta olika operatörer erbjuder detta. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du tecknar ett abonnemang. Det är naturligtvis viktigt att titta på priset, men även vad du får för pengarna. Olika abonnemang erbjuder till exempel olika stor surfmängd. Om du vill kunna surfa mycket på mobilen är det därför klok att välja ett abonnemang där mycket surf ingår även om det kanske kostar lite mer. Detta eftersom du annars riskerar behöva ladda på mobilen med extra surf som kostar en del. Det är också viktigt att kontrollera vilken bindningstid och vilka villkor ett abonnemang har. Tänk alltså noga över hur länge du kan tänka dig att vara bunden till ett abonnemang. Det är även viktigt att läsa det finstilta, på så sätt undviker du att hamna i en situation där abonnemanget plötsligt förändras.