Hur många GB surf går det åt för olika saker?

Svårt att ange exakt hur mycket surf du kommer att göra av med

För att kunna surfa på Internet med din mobiltelefon behöver du datamängd. Denna datamängd anges i GB, det vill säga GigaByte.

Att ange exakt hur mycket surf som kommer att gå åt exempelvis per timme är omöjligt. Även om du vet hur många GB surf ditt abonnemang eller ditt kontantkort innehåller så betyder det inte att exakt samma mängd surf går åt hela tiden. En del saker drar mer från din surfpott, andra mindre. Dessutom gör man ofta två saker samtidigt på mobilen: Lyssnar på musik samtidigt som man surfar på hemsidor. Det påverkar också hur mycket surf som går åt. Även om man inte kan räkna ut exakt hur mycket man gör av med så går det dock att få en överblick.

 

Så här länge räcker 1GB beroende på aktivitet

Du har säkert märkt att surfpotten försvinner snabbare om du ägnar dig åt vissa saker. Att surfa på hemsidor eller kolla mailen drar till exempel betydligt mycket mindre surf än att streama en film. För att du ska få en aning om och en större kontroll över hur du förbrukar din surfmängd följer här en lista på hur mycket olika aktiviteter drar. Så här länge räcker ungefär 1 GB till olika aktiviteter:

 

  • Att lyssna på musik på Spotify kan du göra i 15 timmar om du lyssnar på mellanhög kvalitet. Väljer du istället hög kvalitet räcker bara surfen 7 timmar.
  • Vill du streama film, till exempel på You Tube,  så kan du göra det i 7 timmar på 1 GB surf. Detta gäller ej högupplöst film.
  • Att titta på Netflix drar 1 GB per timme i normalläge. Vill du titta i HD-kvalitet så går det åt 3 GB per timme, detta ger 20 minuters tittande för 1 GB. Ungefär detsamma gäller vid TV-streaming.
  • På 1GB surf kan du besöka 1000 hemsidor

 

Viktigt att tänka på är dock att detta inte är exakta siffror. Olika hemsidor och Play-tjänster kan dra olika mycket surf. Men som du säkert ser så räcker 1GB ganska långt. Ett tips är att vara noga med att koppla över till WiFi när du är hemma. På så vis sparar du på din mobilsurf.